Korsika – ostrovní hory, na kterých si pochutnáte

Korsika

Korsika

Jste ten typ výletníků, kteří od své dovolené očekávají především co nejpestřejší paletu zážitků? Nejste ani notoričtí celotýdenní plážoví povaleči, ani ošlehaní horalové, co nechtějí za celý týden potkat živáčka? Už vás nebaví vybírat si z okoukaných destinací Itálie či Chorvatska anebo stále dokola zdolávat vrcholky Vysokých Tater? Udělejte změnu! Od všeho trochu Vám totiž dokáže nabídnout nádherný středomořský ostrov Korsika. Můžete tu zdolávat téměř 3 tisícové vrcholky divokých hor, užívat si krásných nepřelidněných pláží, koupat se v křišťálově čistých vodách říčních kaskád, posedávat po místních hospůdkách a ochutnávat vyhlášené korsické dobroty, objevovat zákoutí malebných korsických městeček, cokoliv vás napadne…

Fenomén č. 1 Kaskády a korsické slunce

říční kaskády v údolí Manganello

říční kaskády v údolí Manganello

Vstupní bránou na Korsiku pro turisty cestující po pevnině je město Bastia. Tam dorazí po zhruba 4 hodinové plavbě trajektem z italského Livorna. Odtud už se jejich kroky ubírají různými směry. My po prohlídce Bastie vyrazíme do středu ostrova a to konkrétně do kempu v Tattone. Tattone je dobrým výchozím bodem pro výšlap na jeden z nejvyšších korsických vrcholů Monte D´Oro a nachází se i poblíž jedné z mnoha proslulých soustav říčních kaskád. Do údolí říčky Manganello, které jsme si po česku překřtili na Malagelo, jsme se vydali hned druhý den. To, co jsme doposud znali z fotek nebo z vyprávění, jsme teď zažili na vlastní kůži. A je to ještě asi tak o 200 % větší nádhera. Koupačku v přírodou vytvořených bazéncích a tůních jsme si vychutnávali do sytosti. Celou scenérii divoké řeky dotváří horský masiv Rotondo, který ční nad kaskádami.

pod vrcholem Monte d´Oro

pod vrcholem Monte d´Oro

Kaskády na Manganellu nebo ještě slavnější Cascades des Anglais rozhodně nesmíte na Korsice minout. To jsou prostě lázně! Cestou zpět jsme pak na salaši neodolali a koupili si domácí ovčí sýr, který sice chutnal asi jen mně, ale o to víc na mě zbylo. Další den jsme se vydali na výšlap do sedla pod již zmiňovaný vrchol Monte D´Oro. Tam nám Korsika ukázala svou pravou pekelnou tvář. Vydat se na Korsiku v srpnu je tak trochu pro sebevrahy a tak jsme si své putování po ostrově poctivě propotili. Slunce se neúprosně opíralo do skalnatých masivů okolo nás, stinných míst jsme po cestě moc nepotkávali a tak jsme se vyloženě koupali ve vlastním potu. Zásoby vody při putování po Korsice rozhodně nepodceňte, moc možností k doplnění po cestě v horách není. Odměnou však byly nádherné výhledy a podvečerní koupání na kaskádách. Pokud si chcete své tělo protáhnout i jinak než horským výšlapem, doporučujeme lanové centrum nedaleko kempu Tattone. Skvěle si tam zablbnete na trasách různých obtížností a večer zas můžete pot a prach spláchnout v nedalekých kaskádách.

Fenomén č. 2 Calanches a městečko Porto

Calanche – cestou na Capu d´Orto

Calanche – cestou na Capu d´Orto

Další nezbytnou zastávkou při výpravě na Korsiku je rozhodně oblast Calanche na západním pobřeží poblíž přímořského městečka Porto. Načervenalá žulová skaliska, která se na mnoha místech pod vlivem přírodních vlivů přetvořila v různé bizarní útvary, je dokonce zapsaná na seznamu UNESCO. My jsme se utábořili v olivovém háji jednoho z kempů v Portu a druhý den vyrazili na túru po Calanche a zdolat vrchol Capu D´Orto, z kterého je nádherný výhled právě do zálivu okolo Porta. Cestou jsme zase poctivě propotili trika, ale výlet stál za to. Calanche je opravdu přírodní skvost, obzvláště pro jedince s bujnou fantazií. V jednotlivých skalních útvarech můžete objevovat netušené tvary a obrazce. I my jsme při našem výšlapu míjeli různé postavičky, zvířata a jiná všeliká stvoření. Nicméně všeobecně proslulými útvary z Calanche je například tzv. „Psí hlava“ nebo „Srdce“, které je jakýmsi magickým průhledem na korsickou azurovou oblohu. Po návratu z opět výživné túry jsme si pak už jen užívali pravého konzumního povalování u moře na krásné pláži v Portu.

Porto

Porto

I samotné městečko Porto rozhodně stojí za prohlídku. Obzvláště v podvečerních a večerních hodinách tady na vás dýchne pohodová jižanská nálada. Ze všech barů a hospod se line hudba, smích a všeliké vůně korsických dobrot. Pokud jste stejně úchylní na pokrmy z různých mořských potvor jako my, šancí na gurmánský zážitek máte v Portu opravdu mnoho. Když už vás ruch města omrzí, můžete se vyrazit kochat například na vyhlídku z rotundy nad pláží, odkud je krásný pohled na nekonečné moře.

Fenomén č. 3. Moře a místní dobroty

            Jak už bylo řečeno, koupání v moři na Korsice je velmi přívětivé. Korsika ještě není úplně obsazená tradičními plážovými turisty, takže se nemusíte bát, že byste tam museli plavat ve dvou vrstvách. My jsme korsické moře okusili na čtyřech místech a o všech se dá mluvit jen pozitivně. Mě nejmilejší, ale stejně byla asi pláž u Porta. Písečné pláže u města Calvi s citadelou tyčící se nad městem byly sice taky velmi fajn, ale koupání v moři byla spíš taková procházka brouzdalištěm. Než jste došli do míst, kde už jste nedosáhli na dno, museli jste urazit pěknou štreku. Sympatické bylo i koupání na plážích u města Sagone – žádné vymoženosti typu sprch, stánků s občerstvením, jen pláž, moře a vy.

pastis

pastis

A co ochutnat z těch tolik vychvalovaných korsických delikates? Začněme alkoholem! Korsika je především zemí skvělých vín, obzvláště lehká bílá a růžová vína jsou doménou tohoto ostrova. Další místní specialitkou je kaštanové pivo. Kaštanovník setý je pro Korsiku velice typický strom a potkáte ho tam opravdu na každém rohu. Korsičané z jeho plodů vyrábí ledacos. Mimo jiné právě i pivo, které určitě stojí za to ochutnat. Pokud jste vyznavači i něčeho ostřejšího, vyzkoušejte známý pastis. Je to alkoholický nápoj z anýzu, který se často pije ve Francii. Normálně je průhledný jako jiné pálenky, ale po smíchání s vodou (podává se s velkým množstvím ledu) se zakalí a dostává lehce nažloutlý nádech. Od jednoho velmi milého majitele kempu v Lozzi jsme dostali na ochutnání také tzv. liqueur de myrte, který vzniká macerací myrtových bobulí v alkoholu. To byl náš velký favorit. Z kaštanů se vyrábí například i výborná marmeláda, která teda ale zase chutnala jenom mě. Na Korsice si přijdou na své i striktní masožravci, co dokáží sníst zeleninu jen přefiltrovanou přes prase. Korsické uzeniny jsou skutečnými lahůdkami a i jejich výroba se zase točí okolo kaštanů. Tyhle dobroty jsou většinou uzené právě na kaštanovníkovém dřevě, a z něj pak dostávají typické aroma. Korsika je samozřejmě i zemí sýrů, z nichž nejtypičtější je brocciu, což je sýr z ovčího nebo kozího mléka podobný italské ricottě.

Takže, Bon apetite a vzhůru na Korsiku!

  • Saša Průchová

    No tak to je ten pravý článek na dnešní odpoledne. Myslím, že dneska by tam jeli snad všichni. Nemám pravdu?

  • Pája

    Eroshodně!

  • Saša Průchová

    Eroshodněpivafurt!