„Krabička Poslední Záchrany“ – pro nás i místní farmáře

zeleninkaV minulém příspěvku byla řeč o podpoře drobných zemědělců z chudých zemí tzv. globálního Jihu díky celosvětově rozšířené iniciativě Fair trade. Hlavním motivem je celkové zkrácení cesty produktu od výrobce k zákazníkovi a především zajištění spravedlivé odměny a odborných znalostí těm, kteří fairtradové plodiny pěstují (více zde). O tom, že naše podpora nemusí jít jen chudým lidem z druhého konce naší planety, ale také třeba majiteli malé farmy z našeho blízkého okolí, napíšeme pár slov dnes.

Dnes již nepotřebujeme pomoc dvanácti měsíčků jako Maruška ve slavné dětské pohádce, abychom měli v lednu na stole jablka či třeba rajčata. Někdo má vlastní ze zahrádky (jablka vám do Vánoc vydrží, rajčata těžko, švestičky leda v kompotové, džemové či vypálené podobě, a to taky jen možná), někdo spoléhá na svůj oblíbený řetězec. Málokdo se už pozastaví nad tím, že v našich podmínkách může koupit zralé sezónní ovoce a zeleninu v jakoukoli roční dobu, tedy mimo sezónu. Za tento komfort platíme tím, že kupujeme ovoce a zeleninu, které nejen, že musí urazit hodně dlouhou cestu od „výrobce“ na náš pult, ale co víc, ve valné většině případů jsou trhány nezralé, aby cestu a skladování vydržely. Nemluvě o seznamu chemikálií, se kterými si podaly imaginární ruku. To se samozřejmě odráží na řadě vlastností počínaje chutí a konče obsahem vitamínů a dalších látek. Co s tím?

trhVíte, kam pro čerstvou zeleninu? Pokud si chceme dopřát ovoce a zeleninu mimo jejich sezónu v našich zeměpisných šířkách, asi nám často opravdu nezbude nic jiného, než spoléhat na plodiny dovezené ze zahraničí. S příchodem jara se nám ale možnosti rozšiřují. Kdo má vlastní zahrádku či skleník, má vyhráno. Pro pěstování bylinek postačí i parapet, ale takové brambory si na kolejním pokoji těžko vypěstujete. Proto jsou stále populárnější nejrůznější farmářské trhy, kde můžete sehnat věci od brambor, přes marmelády, až po maso či mléčné výrobky, povětšinou od místních výrobců a pěstitelů. Tak třeba každou druhou sobotu můžete zavítat do dvora v Riegrově ulici na Trh U vrby, čtvrteční a sobotní rána můžete zavítat na Piaristickém náměstí a každý pátek se konají farmářské trhy v prostorách českobudějovického Terna. Regionální zboží je možné také zakoupit v kamenných obchodech, jmenujme především obchod U Dobráka v České ulici, Dům U Beránka či Náš Grunt sídlící v Hroznové ulici. Mléčné výrobky od českých výrobců můžete také nově zakoupit v prodejně U Farmářky na Husově třídě kousek od hospody U Kapličky.

“Krabička poslední záchrany” – Další možností je „kápézetka“ (KPZ), ovšem ne ve významu, který (možná) znáte. Zkratka totiž také zastupuje koncept „komunitou podporovaného zemědělství“. Začalo to celé v Japonsku v 60. letech 20. století, kde po problémech s kontaminací potravin průmyslovými látkami začali obyvatelé uzavírat dohody s místními drobnými hospodáři o dodávce potravin, za které předem zaplatili. Cena se stanovila tak, aby zemědělci zajistila mírný zisk. Na druhou stranu odpadly náklady za balení, marketing či zprostředkování obchodu. Komunitou podporované zemědělství se z Japonska rozšířilo především do USA a Kanady (pod zkratkou CSA – Community Supported Agriculture), do Francie (AMAP – Associations pour le maintien d’une agriculture paysanne), Velké Británie, Německa a dalších zemí. V našich krajích jsou tyto systémy několik let starou novinkou, která se uchytila pod názvem „bedýnky“. Tento název však nepostihuje celou šíři problematiky.

chlapiciNajdi si svého sedláka –  Obecně řečeno – jedná se o určité partnerství mezi drobným zemědělcem a komunitou, tedy skupinou zákazníků, které má oběma stranám přinést několikero výhod. Zákazník získá přístup ke kvalitním sezónním potravinám přímo z farmy za dobrou cenu a podpoří tak drobné zemědělství, které je šetrnější k přírodě. Zemědělec má jistotu odbytu u více či méně stálého okruhu zákazníků a peníze, které dostane předem, mu umožní investovat do rozvoje svého hospodaření. Dalším pozitivem je komunikace a zpětná reakce. Zákazník zná zemědělce, který pro něj potraviny pěstuje, ten zase může na základě přání a potřeb svých zákazníků uzpůsobit své hospodaření. Jinak řečeno, skupina zákazníků si u zemědělce předplatí jeho produkty na celou sezonu a probere s ním, co a jak bude pěstovat a vyrábět (zeleninu, mléčné výrobky, maso), zemědělec pak potraviny dodává pravidelně na určené místo. Každý obdrží takové množství potravin, které odpovídá částce peněz, kterou do spolupráce vložil. Svůj podíl si zákazník může také odpracovat na farmě. A protože člověk stále nezkrotil počasí s jeho rozmary (no, stačí se kouknout z okna), přejímají spotřebitelé i část rizika, které farmář z povahy zemědělské produkce nese (neúroda, živelná katastrofa, atd.). Málokdy se ale stane, že by se neurodilo vůbec nic, každopádně platí, že situace a další postup se opět řeší domluvou mezi zemědělcem a zákazníkem.

 A co tedy ty bedýnky? Bedýnky, jak již bylo zmíněno, jsou formou komunitou podporovaného zemědělství. Jsou jednou z nejkratších cest kvalitních potravin od zemědělce přímo k vám. Bedýnky dostáváte pravidelně a za přiměřenou cenu přímo od lokálního farmáře/ů, jejich obsah je rozmanitý a odpovídá tomu, co zrovna roste (a také tomu, jak se slepice a či jiná havěť ráno vyspala). Na stůl se vám tedy dostane čerstvá lokální zelenina a ovoce (často i nejrůznější staré odrůdy), obvykle doplněná o mléčné výrobky, med, maso atd. – to vše podle dohody s farmářem, se kterým budete mít možnost se osobně seznámit. Server Bedýnky.cz zprostředkovává propagaci farmářů (bedýnkových družstev) a následně kontakt se zákazníkem.

vegBoxJaké jsou možnosti zde na jihu? Máte-li zájem odebírat bedýnky (ve skutečnosti to často bývají i tašky z lněného plátna nebo proutěné košíky), můžete se obrátit třeba na Martinu Filipovou, která obstarává zeleninovou farmu v podhůří Novohradských hor, na okraji bývalé vsi Hodonice u Malont. Nabízí několik variant „bedýnek“ od ochutnávkové tašky pro ty, kteří mají část zeleniny z vlastní zahrádky, přes rodinnou tašku až po maxi košík. Navíc s možností mimi a zahrádkářské úpravy (mimi – výběr převážně či výhradně ze zeleniny, která nenadýmá; zahrádkářská – ti, kteří si doma pěstují vlastní bylinky a zelené natě dostanou místo nich více jiné zeleniny). Můžete se těšit na výběr sedmi až deseti různých druhů zeleniny, každý týden něco nového. Úzce spolupracuje s ekologickým hospodářstvím Bemagro Malonty a.s., od nichž si můžete brát například mléko, vajíčka či maso. Svůj poklad si můžete vyzvednout ve zmíněném obchodě U Dobráka v České ulici, každé úterý funguje i rozvoz na předem domluvená místa – konkrétně zatím u pošty na Máji a pozor, dobrá zpráva pro nás, vyzvedávací místo je i u univerzity na Branišovské 31 :-) . Dobrý dost!

Možná si říkáte, že jsem zapomněla zmínit bio potraviny, ale vězte, že to byl tak trochu záměr. Bio produkty totiž mohou zapadat jak do konceptu KPZ, tak i Fair trade, jinými slovy – lokální i férové výrobky mohou být zároveň i bio. To je ale na samostatnou kapitolu, takže možná někdy příště ;) Takže směle do toho – najděte si svého sedláka a nechte se překvapit, co vám vypěstuje. Dobrou chuť!

text dala dohromady Pája Staňková za pomoci následujících zdrojů:

http://www.bedynky.cz/

http://www.kpzinfo.cz/

http://www.veronica.cz/?id=538

http://www.znasehoregionu.cz/?c=169&reg=1&/regiony/jihocesky

https://www.facebook.com/bedynky.cz

http://www.trhuvrby.cz/

http://www.obchodudobraka.cz/

http://www.nasgrunt.cz/)

www.hospodarstvihodonice.webnode.cz

http://www.bemagro.cz/

… obrázky jako obvykle zapůjčeny z všemocného internetu

http://www.getrealmaine.com/_ccLib/image/pages/DETA-5.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Dorothea_Lange,_Farmers_who_have_bought_machinery_cooperatively,_West_Carlton,_Yamhill_County,_Oregon,_1939.jpg

http://www.serendipity-organic-farm.com/images/csa_veg_box.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fa/Ecologically_grown_vegetables.jpg