Pár důvodů, proč je skvělé být vegetariánem…

2

Ideální oběd vegetariána: Mrkev zasytí, cukr dodá energii, vínko následně spraví chuť

Nechci být tou, která někomu vnucuje svůj životní postoj, ale poslední dobou se toto téma objevuje stále častěji a mě proto napadlo, položit si tu nejzákladnější otázku (života): proč? Proč je dobré (anebo není) býti vegetariánem?! Tak trochu doufám, že i vy se podělíte o svůj pohled na věc 🙂

   1. ZDRAVÍ – hlavním přínosem vegetariánství je bezesporu fakt, že tělu prospívá, pokud mu nepředkládáte neustále maso nebo masité výrobky, jako jsou salámy a podobné „zvěrstvo“. Ovšem neplatí vždy rovnice vegetariánství=zdravá strava. I já se můžu přiznat k tomu, že občas jím jak „prase“, zeleninu namočím do tatarky a to je pak ta pravá zdravá pochoutka! A pak to zajíst brambůrky a zapít colou a vegetariánská dieta jak vyšitá!

  1. PŘILÁKÁTE POZORNOST – někdo tento bod může vnímat pozitivně, jiný negativně. Pravdou ale zůstává, že pokud ve společnosti, kde není převaha vegetariánů, se vytasíte s tím, že „tohle“ nejíte, pozornost se zákonitě stočí k vaší osobě a bude následovat vodopád otázek. Je už jen na vás, jak s nabytou pozorností naložíte:)
  1. DOBRÝ POCIT – tak nějak bez výčitek se můžete podívat zvířatům do očí a pomyslet si, já tvoje kámoše nejímJ Druhou stranou je využívání zvířat na mléko a jiné produkty, ale otázku veganství bych nechala stranou, sama v tomhle směru ještě nemám úplně jasno.

    4

    Zrní. Zrní tvoří základ vegetariánské stravy. Je chutné a navíc obsahuje velké množství škrobů

  1. PESTŘEJŠÍ JÍDLO – vzhledem k tomu, že z jídelníčku eliminujete pro mnohé recepty klíčovou ingredienci, budete náhle muset více zapojit mozek, když budete vymýšlet nedělní oběd, ale třeba i pohoštění na párty. Má to tedy hned dvě výhody, jednak probudíte mozkové závity a jednak po čase přijdete na potraviny, o kterých jste dřív ani neslyšeli.

A navíc se zbavíte těch hrozných pocitů, kdy třeba kousnete do tlustého masa a nebo chrupavky!

  1. PENÍZE – netuším, kde se vzalo přesvědčení, že vegetariánská strava je nákladnější než ta masitá. Vezměte si jeden příklad za všechny: svíčková. Jedno z nejdražších druhů mas, za kilo se platí ve stovkách korun…a když to srovnáte se sójou, z které mimochodem jde připravit i svíčková omáčka podávaná klasicky s knedlíkem, tak pytlík stojí asi třicet korun a to ho máte ještě na dvakrát.
  1. DRUŽBA – všechny různě „postižené“ skupiny lidí vytvářejí vždy svou masu. K tomu se pojí i to, že je pořádáno již hodně akcí (například Vegan fest), kde vedle podpory tohoto životního stylu, většinou uslyšíte i dobré kapely a sejdou se pohodoví lidé. Nevím čím to, ale mám pocit, že vegetariáni a vegani jsou většinou tak nějak mírumilovnější a na akcích dochází méně často k bitkám…čím to asi bude?!:)

…samozřejmě se najde i pár věcí, které tak super nejsou:

SMAŽÁK – v českých hospodách se vám dost často může stát, že v sekci „bezmasá jídla“ je jen smažený sýr, smažené žampiony, smažený květák…a vy máte chuť porušit zásady a dát si smaženého šéfkuchaře

A PROČ TO JAKO NESMÍŠ? – spousta lidí si o vás začne myslet, že jste nemocní…nejspíš na hlavu 🙂

1

Mňamka

A TY SI ZŮSTAŇ O HLADU – někteří méně tolerantní kamarádi vám dají vaši „jinakost“ sežrat tak, že na večírku, kam vás pozvali, je schválně všechno se šunkou, salámem a nebo jinou masodobrotou. To abyste si uvědomili, že jste prostě divní a o hodně přicházíte!

SLANINA? TO PŘECE NENÍ MASO! – je zajímavé, jak lidé různě chápou pojem masa. Párkrát se mi už stalo, že mi někdo něco servíroval se slovy: „Je tam sice párek, ale to není maso, tak to můžeš…“ Zřejmě když něco nepřipomíná flákotu, maso to není 🙂 I když v dnešní době by se dalo polemizovat o tom, jak moc jsou právě párky jiné uzeniny masem, když převažuje podíl „něčeho“ jiného.

značně pohublá Markéta Bezmasá Veselá

  • Kateřina

    Popravdě, stále čekám, kdy uslyším nějaký zajímavý, pádný důvod, proč být vegetarián. Neslyšela a nečetla jsem ani jediný a to bohužel ani v tomto článku.
    Já osobně se snažím o pestrou stravu, jím všelijaké druhy zeleniny a ovoce, luštěnin a obilnin (kuskus, bulgur, jáhly, ovesné vločky..), jím dokonce i sóju, mám moc ráda (ne, nechci říct vegetariánská jídla) jídla bez masa, všelijaká, ale sakra.. v čem spočívá evoluce..? V tom, že opice přestala jíst ovoce, začala jíst maso.. a stal se z ní člověk, je to tak od pradávna, tak to zkrátka v životě chodí.
    Ehm.. s tou opicí nutno brát lehce s nadsázkou samozřejmě. Maso má všechny potřebné aminokyseliny, vitamíny a minerály, nevěřím tomu, že ho nějaká kytka může nahradit.
    A když říkám maso, tak myslím maso, žádné párky a příliš zpracované uzeniny. Z uzenin jím leda tak šunku, přestože že vím, že je plná ledačeho jiného než je maso.. ale snažíme se jinak shánět kvalitní, čerstvě poražené maso z jatek (možná, že teď mají vegetariáni husinu).
    Pak je tu ještě jeden důvod, který jsem slyšela, a to je ta přecitlivělost, dobře, jestli je to někomu nepříjemné, v pořádku… (no, v pořádku úplně ne, ale dejme tomu). To je vlastně nakonec asi jediný důvod, který mi přijde alespoň logický.
    Ještě bych chtěla dodat, že rozhodně důležité je chránit ”práva zvířat”, zajistit jim život ve slušných podmínkách a co nejméně stresu a utrpení, ale pokud si někdo myslí, že tím, že je vegetarián spasí svět nevinných zvířátek.. Ne..

  • Jemito Fuk

    Ahoj…
    A ted si budes rikat “nojo to se pozna masozravec, furt proti nam (vegetariánům) neco ma..” Nejsem vegetarianofob, znam dost vegetarianu a ti dobre vedi, proc maso nejedi.
    Nikomu svuj nazor necpu a nenutim, aby maso kdokoliv jedl nebo tak… ale tenhle clanek je fakt na hlavu postavenej 🙂
    ad 1: Je rozdil mezi masem a masitym vyrobkem. Nevidim vubec nic spatnyho na tom dat si kazdej tejden libovyho stejka z bejka nebo kus rybky. Nenajdes jedinou studii, ktera by tvrdila opak. Jasne, vseho moc skodi… a je rozdil, jestli se cpes kurecim v biokvalite nebo godhajem nebo parkama za 10korun kilo. Ja bych to masozroutstvi nedemonizovala.
    ad 2: prilakate pozornost: Vazne? Prijde mi, ze dneska se do vegetarianstvi a veganstvi a jinych alternativnich kuchyni pousti cim dal vic lidi z ruznych duvodu (napr. alergie na lepek nebo mleko)… dukazem toho jsou naprosto v pohode dostupne obchody se zdravou vyzivou. Fakt, neni to nic neobvyklyho 🙂
    ad. 3: dobry pocit: Tak tady je na kazdym a jeho rozumu, z ceho ma dobry pocit. Koukej ten kontrast: Ty mas problem se podivat nebohemu cunikovi dojeho prasecich ocicek, kdyz si predstavis, ze bys mu mela snist brachu… Je to stejne fanaticky, jako kdyz bych rekla, ze bych ze sebe mela blbej pocit za to, kdyz bych se cpala sojou… protoze vim, ze se soja pestuje v tropickych zemich na plantazich, ktere vznikly vykacenim pralesa a kdyz si prdstavis, kolik nebohych zvirat (na sklonku vyhynuti, napr. orangutan) muselo umrit, aby si evropan moh dat soju kazdy den… Jo jasne, to by clovek nemoh jist nic (o rejzi nebo palmovym oleji, ktery se pouziva na smazeni v restauracich, plati totez), ale jedinej zpusob jak nicemu neublizovat je asi koupit pozemek a zalozit pole a jist to, co vypestujes:)
    Ad 4.: pestrejsi jidlo: kdo chce jist pestre, tak prece nejses omezena tim, jestli jis nebo nejis maso… 🙂
    Ad 6: nemam dostatecne velke “n”, jinak bych si myslela, ze i vegani a vegetariani maj stejne jako masozrouti normalni rozdeleni, takze si nemyslim, ze by byli nejak vyznamne mirumilovnejsi :))

  • Markéta Veselá

    zapomněla jsem ještě na jeden bod: masožrotům zřejmě občas chybí nadhled, pochopení pro ironii a nadsázku…:)))
    Další komentáře typu: soja a pod. ti nikdy nenahradí živiny, co jsou v mase a že je to evoluce…nebudu komentovat, nesnažila jsem se článkem někoho přesvědčovat, že se má stát vegetariánem…a proto nemám ráda, když mě někdo přesvědčuje o opaku. Je to jen pár postřehů, s kterými se jako vegetarián setkávám…chjo

    • Kuba Vondruška

      no jo, no… 🙂

      Asi nikdo nerozporuje Markétino svobodné rozhodnutí nejíst jako všežravec maso, jakkoliv nám to přijde absolutně proti přírodě 😛 (uvidíme, jaký smysl pro nadsázku a ironii mají vegetariáni 😀 ), stejně jako zkrmování masokostní moučky býložravcům. Nicméně pokud si člověk zvolí sám a hlavně v dostatečně vyzrálém věku, tak je to čistě jeho věc, stejně jako kouření, alkohol apod. Něco jiného je, pokud vega rodiče servírují vegetariánskou stravu i svým malým dětem ve vývoji, prakticky bez možnosti jejich (rozumné) volby, za což bych tedy z fleku zavíral dotyčné do káznice.

      S čím třeba souhlasím, tak to je věta “..tělu prospívá, pokud mu nepředkládáte neustále maso nebo masité výrobky, jako jsou salámy a podobné „zvěrstvo“.” Nutno ovšem podotknouti, že tělu zároveň prospívá, pokud mu občas nějaké to maso předložíte…

    • Adam Rejman

      Nikdy jsem radikálně nestál na žádné straně ač jsem od doby kdy nás strašili s vegetariánstvím jak na základní tak i na střední škole bál do něčeho takového pustit. Teď jsem několik měsíců veganem s úlety do vegetariánství střídavě s vegetariánem s úlety do veganství a zatím mě to baví :). Je to krátká doba abych vovodil nějaké závěry a doporučení, ale zatím nemám důvod nevěřit. S tím jak Kuba psal o zhoubnosti vegetariánství pro děti jsem již bohužel šanci na osobní zkušenost propásl, ale osobně jsem poznal pár kterému se podařilo počít dítě až po přejití na syrovou rostlinnou stravu.
      Teď se ke mě dostaly i zajímavé teorie, že člověk je spíše býložravec. Máme střeva delší než šelmy ač ne tak dlouhá jako velcí přežvýkavci. Žaludek sice jen jeden :), ale podívejme se na zuby (stoličky typické pro přežvýkavce a ne příliš výrazně vyvinuté špičáky) či způsob jakým se potíme…a možná by se toho našlo víc.
      Nutno ještě závěrem podotknout, že žádný býložravec není stoprocentní, protože vždy spase i nějaký drobný hmyz jenž je zdrojem kvalitních bílkovin a také důležitého vegany často postrádaného vitamínu B12.(S tím hmyzem osobně problém nemám ;))