Upéct si frgál

Moje první frgály podle staré valašské receptury

Moje první frgály podle staré valašské receptury

Před pár lety jsem si na adventním trhu na českobudějovickém náměstí koupila svůj první valašský frgál a stačilo pár kousnutí, abych této dobrotě propadla nadobro. Tenké vláčné těsto, bohatá náplň, navrchu posypaný sladkou drobenkou a ovoněný rumem, to vše dělá z frgálu v mých očích (nebo spíš ústech) nepřekonatelnou pochoutku.

Frgál je vlastně označení pro nepovedený koláč. Frgály, vdolky nebo také pecáky jsou koláče, které se pekly při významných událostech. Koláč má průměr 32 cm, je plněný jednodruhovou, hruškovou, makovou, či tvarohovou náplní, a zdobený drobenkou. První zmínka o frgálech je z roku 1826, ale jejich tradice je určitě mnohem delší. V roce 2013 získal frgál evropskou ochrannou známku pro typické regionální pečivo.

V Českých Budějovicích by sice chtěl žít každý, ale koupit si zde valašský frgál je věc nemožná, pokud tedy pominu již zmíněné vánoční či jiné trhy. Z počátku mi frgály vozili z Moravy rodiče mého přítele, ale když tyhle koláče milujete, užívat si je jen párkrát do roka nestačí! A tak nezbylo než naučit se takové báječné koláče péct. Začala fáze experimentování. Na internetu jsem prostudovala spoustu článků a receptů, načerpala množství informací a pak už nezbývalo než pustit se pečení.

Jak se ukázalo, celá věc nebyla tak snadná, jak se na začátku zdálo. Sehnat například sušené hrušky do náplně bylo velkým problémem. Koláče, které jsem pekla, sice byly poživatelné, a troufám si tvrdit, že i dobré, ale stále jim k chuti těch skvělých valašských koláčů něco chybělo. Ukázalo se, že sice žijeme v době, kdy si na internetu můžeme dohledat množství informací, o čemkoliv si usmyslíme, ale tipy a triky získané léty zkušeností valašských pekařek tam zkrátka dohledat nejde. A tak jsem začala spřádat plány o cestě na Valašsko a hledat někoho, kdo by mě do tajů pečení frgálů zasvětil. Vše se pak překvapivě vyřešilo díky nenápadnému inzerátu na kurz pečení frgálů v Rožnově pod Radhoštěm. Bylo rozhodnuto, ihned jsem si rezervovala termín.

Valašsko je ráj – krásná příroda, typická architektura a skvělé jídlo. V Rožnově pod Radhoštěm je možné koupit frgály na každém rohu, dokonce i v masně. Poslední den mé dovolené byl také dnem kurzu. Moje nervozita stoupala už od rána a na kurz jsem přicházela s opravdu velkými obavami, že budu největší nemehlo ze všech.

Na kurzu se nás sešlo celkem šest – já, tři ženy z Mělníka a dvě z Ostravy. Už během přivítání ve studiu ze mě všechna nervozita opadla. Paní Fojtíková, organizátorka a lektorka kurzu, nás velmi mile přivítala, uvařila nám kávu, při které jsme se vzájemně seznámily, ale hlavně už začaly studovat recept na těsto a náplně pro tuhle báječnou pochoutku, která nás pro tu chvíli spojila dohromady.

A pak už jsme se daly do práce. Odvážit suroviny, založit kvásek, smíchat tu správnou konzistenci těsta a hlavně proniknout do tajů trojího kynutí, aby byl koláč nadýchaný, vláčný a dokonalý. Pak přišla na řadu výroba náplní – tvarohové a makové. Hruškovou náplň, kterou je nutné nechat jeden den uležet, jsme dostaly už hotovou. Aby se při výrobě frgálů neujídalo, bývávalo zvykem zpívat, a musím uznat, že udržet se stále neochutnávat bylo opravdu náročné.

Příprava náplně

Příprava náplně

Ale to už následovala fáze vyvalování koláčů. Přiznávám, že toto byla má kritičtější chvilka, na práci s těstem jsem nešika, ovšem tady vše probíhalo v klidném tempu a s úsměvem na rtech a s tím správným náčiním, takže i já jsem si ve výsledku připadala jako mistr. Pak už stačilo jen koláč potřít pořádnou porcí náplně, posypat drobenkou tak, aby okraj koláče zůstal čistý, posypat perníkem a nechat péct. Po vytažení z trouby nechat chvíli zchladnout a na úplný závěr ještě dle chuti každého polít rozpuštěným máslem s rumem.

Během čtyř hodin úžasného kurzu si takto upečete tři frgály a ještě pár drobných sladkostí, odnesete si víc jak stoletý recept na frgály a také rady a tipy na to, jak upéct ten správný a nejlepší. Až budete mít příště chuť na něco dobrého, zkuste vedle muffinů, makronek, cheesecakeů také frgál a nejlepší bude zajet si pro něj přímo na magické Valašsko.

Autorka: Pavla Lencová

zdroj: http://www.kurzypeceni.cz/